Näkemyksiä

Energiansäästötalkoot puhuttavat: Nämä asiat kiinteistöissä kannattaa ehdottomasti toteuttaa – ja näitä ei missään nimessä

Energiansäästötalkoista puhutaan nyt paljon. Yle nosti jutussaan 4.8.2022 esiin kuntien näkökulmaa ja niitä valintoja, joita niissä joudutaan nyt tekemään.

Kolme vinkkiä mitä kiinteistöjen omistajien kannattaa ehdottomasti tehdä energian säästämiseksi – ja kolme asiaa, joita ehdottomasti ei kannata tehdä.

Jos omistat kiinteistöjä, laita to do-listallesi seuraavat:

1. Nyt on aika varmistaa, että kaikki energiasyöpöt on eliminoitu ja että energiankulutusta mitataan ja seurataan huolellisesti. Näitä voivat olla esimerkiksi vanhat pumput ja vuotavat venttiilit. Jos kiinteistösi on rakennettu ennen 2000-lukua, talotekniset laitteistot alkavat lähestyä käyttöikänsä päätä ja laitteiden uusiminen on myös energiansäästön kannalta kannattavaa.

2. Käyttäjien ja asukkaiden kanssa pitää nyt tehdä tiiviisti yhteistyötä. Kannattaa luoda ohjeistukset siihen, miten tiloja käytetään energiatehokkaasti. Sisälämpötiloja kannattaa pudottaa ja informoida käyttäjät tästä.

3. Ilmanvaihtoa kannattaa säätää tarpeen mukaan. Jos kiinteistöissä on vähäisellä käytöllä olevia tiloja, poissaoloajan ilmanvaihto riittää. Jos esimerkiksi puolet tiloista on tyhjillään, tyhjäkäytöllä olevilla alueilla ilmanvaihdon voi helposti puolittaa. Tällöin syntyy neljänneksen pienempi kiinteistön ilmanvaihto, eli ilmanvaihdon lämmittämiseen tarvitaan 25 % vähemmän lämmitysenergiaa. Pienemmällä kokonaisilmamäärällä voidaan näin saavuttaa sekä parempi ilmanvaihdon lämmöntalteenoton hyötysuhde että säästää laitteiden sähkönkulutuksessa.

No mitä sitten ei missään nimessä kannata tehdä?

1. Älä tee harkitsemattomia säästötoimenpiteitä ilmanvaihdon tai lisäeristysten kanssa. Jokaisen päätetyn toimenpiteen seuraukset on hyvä tuntea. Näissä asioissa kannattaa hyödyntää asiantuntijoita.

2. Kiinteistöjen korjauksista ei kannata nyt säästää, koska ne vaikuttavat myös energiatehokkuuteen välittömästi. On parempi keskittyä tarpeellisten kiinteistöjen kehittämiseen ja mahdollisesti luopua tarpeettomista tiloista, kuin säästää kaikkien ylläpidosta.

3. Yksittäisten korjausten sijaan kannattaa tarkastella kiinteistöä kokonaisuutena. Jokainen rakennus on kokonaisuus, joka koostuu monista rakenneosista ja järjestelmistä, joiden yhtäaikainen korjaaminen voi tuoda merkittäviä säästöjä niin urakka- kuin energiakustannuksissa.

Kristian Koskenpato
Kristian Koskenpato
Suunnittelupäällikkö
Lähetä viesti