Elinvoiman johtaminen

Elinvoiman johtaminen on kunnan yhteinen asia

Elinvoimainen kunta on parhaimmillaan houkutteleva ja kannustava ympäristö niin kuntalaisille kuin yrityksille sekä mielenkiintoinen matkailukohde muualta tuleville. Elinvoimaa johtamalla vahvistetaan alueellisia voimavaroja ja avataan uusia mahdollisuuksia kehitykselle. 
 

Elinvoimaiset kunnat syntyvät laajasta yhteistyöstä 

Suomalaisten kuntien elinvoima ja kilpailukykyisyys on tärkeää koko maalle. Uudet työpaikat eivät välttämättä synny sinne, mistä vanhat työpaikat ovat poistuneet: elinvoimaisuudesta täytyy pitää jatkuvaa huolta. Paikallista elinvoimaisuutta edistetään kunnissa kaikissa niissä tehtävissä, jotka vaikuttavat kuntalaisten, yritysten ja yhteisöjen toimintaan ja vahvistavat paikkakunnan kykyä luoda työtä, toimeentuloa ja kasvua.  

Kunnan toiminnassa elinvoima konkretisoituu mm. maankäyttöön, asumiseen, liikenteeseen, elinkeinoelämään, yliopistoyhteistyöhön, ammatillisen koulutuksen omistajaohjaukseen, julkisiin hankintoihin, alueen markkinointiin sekä infran ylläpitoon ja kehittämiseen.

Elinvoimaa johdetaan verkostoissa 

Elinvoiman johtaminen on ennen kaikkea verkostoissa tapahtuvaa, synergiaetuja etsivää toimintaa sekä näiden verkostojen johtamista. Läheisten yhteistyösuhteiden kautta kunta voi tuoda yhteen eri toimijoiden voimavaroja tuottaakseen hyötyä laajemmin.  

Koska elinvoima koostuu useista eri asioista ja tekijöistä, on sen johtaminen kunnassa jokaisen toimialan yhteinen asia. 

FCG:llä on pitkä kokemus kuntien elinvoiman johtamisen tukemisesta. Asiantuntijoidemme avulla voitte paneutua mm. seuraaviin keinoihin: 

  • Elinvoima- ja elinkeinopoliittiset ohjelmat 
  • Innovaatiojärjestelmien ja ekosysteemien kehittäminen 
  • Ammatillisen koulutuksen omistajaohjaus 
  • Julkiset hankinnat 
  • Matkailua ja markkinointia tukevat ohjelmat  
  • Kuntien välinen elinvoiman kehittämisen verkostoyhteistyö 

Tutustu palveluihimme:

Elinvoiman mittaaminen

Kuntien tavoitteena on usein alueen elinvoiman parantaminen. Autamme valitsemaan oikeat indikaattorit elinvoiman mittaamiseksi, jotta tehdyn työn tuloksia on mahdollista arvioida. 

Ota yhteyttä asiantuntijaamme – kerromme mielellämme lisää palveluistamme.

Jan Tvrdy
Jan Tvrdy
Liiketoimintajohtaja, Kaupunkisuunnittelu
+358 50 590 2832
Kimmo Haapasalo
Kimmo Haapasalo
Johtaja, Johtaminen ja talous
+358 40 520 3020