Pilaantunut maaperä
Pilaantuneen maaperän tutkimukset ja kunnostus.

Pilaantuneen maaperän tarkoituksenmukainen kunnostaminen on tärkeä osa kiinteistökehitystä ja maankäytön suunnittelua. Ammattilaistemme avulla mitoitat toimenpiteet oikein ja varmistat kustannustehokkaat, kestävät ja turvalliset ratkaisut.
Pilaantuneen maaperän kunnostustarve on ensin tunnettava
Epäilykset maaperän pilaantuneisuudesta heräävät tyypillisesti kiinteistökauppojen, alueen käyttötarkoituksen muutoksen tai rakentamisen yhteydessä. Työ alkaa selvittämällä kohteen historia, minkä jälkeen tutkimustarve kartoitetaan ja tehdään juuri kyseiseen kohteeseen oikein mitoitetut tutkimukset.
Mitä aikaisemmassa vaiheessa hanketta mahdollinen pilaantuneisuus huomataan ja selvitetään, sitä enemmän kustannuksiin on mahdollista vaikuttaa esimerkiksi riskiperusteisilla kunnostustavoitteilla, massojen hyödyntämisellä ja kunnostusmenetelmän valinnalla.
Tutkimustulosten perusteella arvioidaan maaperän pilaantuneisuus ja puhdistustarve riskiperusteisesti. Mikäli kohteessa todetaan puhdistustarvetta, laaditaan kunnostussuunnitelma ja arvioidaan kunnostuksen kestävyysnäkökohdat. Pilaantuneen maaperän puhdistus edellyttää ilmoitusta ympäristöviranomaiselle viimeistään 45 vuorokautta ennen puhdistamisen aloittamista.
Massanvaihto, eristäminen, on site vai in situ?
Mikäli hanke etenee pilaantuneen alueen puhdistamiseen, voidaan se tehdä massanvaihdolla tai paikan päällä, joko on site– tai in situ -menetelmällä. On site -menetelmässä pilaantunut maa-aines käsitellään paikan päällä siirtämättä massoja kohteen ulkopuolelle. In situ -käsittelyssä maa-ainesta ei kaiveta pois, vaan se kunnostetaan suoraan maaperässä. Menetelmä valitaan kohteen ja haitta-aineiden ominaisuuksien perusteella.
Pilaantunut maa-aines voidaan kaivaa pois joko kokonaan tai osittain. Tämän jälkeen se toimitetaan luvanvaraiseen vastaanottopaikkaan jatkokäsiteltäväksi, hyödynnettäväksi tai loppusijoitukseen. Sopivissa kohteissa voidaan saavuttaa selkeitä hyötyjä hyödyntämällä maamassat kiertotalouden periaatteiden mukaisesti.
Lataa FCG:n Aamukahvin tallenne
Pilaantuneen maaperän kunnostus & valtionavustukset
Lataa FCG:n aamukahvin webinaaritallenne, jossa keskustellaan muun muassa pilaantuneiden maa-alueiden puhdistuksesta Suomessa sekä valtionavustuksista pilaantuneen maaperän hankkeissa.
Haluatko kuulla lisää? Ota yhteyttä asiantuntijoihimme!

AA Sakatti Mining Oy: Sakatin kaivoshankkeen YVA-selostus ja selostuksen täydennys

Case Tahkoluoto: Merituulivoimahankkeiden erityispiirteitä luvituksessa ja kaavoituksessa

Helsingin kaupunki: Pilaantuneen maaperän kunnostamista vaativissa olosuhteissa vilkkaalla kaupunkialueella – case Vilhovuorenkadun jatke

Pirkanmaan ELY-keskus ja Pirkanmaan liitto: Luonnon monimuotoisuusohjelma valmisteltiin laajassa yhteistyössä sidosryhmien kanssa

Espoon kaupunki: Historiallinen Gumbölenjoen kalatie on askel vaelluskalakannan elpymiseen

Pohjois-Pohjanmaan ELY: Tulvasuunnitelmat havainnolliseen muotoon paikkatiedon avulla

Tieto lisää asiantuntijan tuskaa – Uuden tutkimustiedon hyödyntäminen maaperän pilaantuneisuuden ja puhdistustarpeen arvioinnissa

Maaseudustako merkittävä energialähde?

Webinaaritallenne: Turvallisuuskoordinaattorin rooli tuulipuiston pystytysvaiheessa

Näin luonnon monimuotoisuudesta pidetään huolta tuulivoimahankkeissa

Vesihuollon saneeraustarpeet ja korjausvelka – välineitä selvittämiseen ja priorisointiin -webinaaritallenne
