Nova Schola Finlandia -verkostohanke kehittää uusia oppimisympäristöjä
Syksyllä käynnistyvän Nova Schola Finlandia -verkostohankkeen tavoitteena on kehittää moderneja oppimisympäristöjä ja koulurakennuksia erilaisiin opetus- ja opiskelutilanteisiin.
– Nova Schola Finlandia -oppimisympäristöjen kehittämisen uutta verkostoa on pyydetty meiltä jo jonkin aikaa. Kunnissa tarvitaan kokemuksia ja osaamista joustavien ja muunneltavien oppimisympäristöjen suunnitteluun. Kun opettajien uudenlaisia työskentelytapoja kehitetään, niiden tulisi luonnollisesti näkyä myös koulujen suunnitteluratkaisuina, johtava konsultti ja pedagoginen asiantuntija Raila Oksanen kertoo.
Koulurakentamista on tutkittu varsin vähän ja todellinen asiantuntemus on harvassa, mutta nyt se on koottuna verkoston käyttöön. Nova Schola Finlandia tarjoaa asiantuntijaluentoja, keskusteluja ja vierailuja uusiin, kiinnostaviin kohteisiin. Osallistujat saavat erinomaisen pohjan oman osaamisensa kehittämiselle ja paikallisten kouluhankkeiden läpivientiin.
Uusi koulu suunnitellaan ja rakennetaan aina kymmeniksi vuosiksi eteenpäin. Koulujen toiminta on kuitenkin erilaista kuin opettajien, päättäjien ja suunnittelijoiden omana kouluaikana. Vanhempi ikäluokka istui aikanaan tiiviisti pulpeteissa, nuoremmilla on kokemusta oppimisympäristöistä, joissa teknologia oli jo mukana.
Suuri haaste on, että uusi koulu rakennetaan vain yhdenlaista pedagogista toimintatapaa varten – ja se on jo syntyessään vanhanaikainen.
– Niukkenevien resurssien maailmassa kouluista tulisi suunnitella monikäyttöisiä. Omiin tiloihin tottuneille organisaatioille yhteisten tilojen suunnittelu voi olla kuitenkin haasteellista, Raila Oksanen jatkaa.
Kun koulujen tilatehokkuus ja käyttöaste nousevat, se tuo merkittäviä kustannussäästöjä kunnalle ja pienentää osaltaan myös hiilijalanjälkeä.
Koulujen oppimisympäristöjen kehittäminen on murroksessa. Kansallista ohjeistusta on vuosien saatossa kevennetty. Opetushallituksen koulusuunnittelun ohjeistus on enää viitteellistä. Viime syksynä tulleista uusissa suunnittelu- ja RT-ohjeissa on luovuttu tiukasta mitoituksesta. Suunnittelu ja esimerkiksi mitoitusratkaisut edellyttävät paikallista osaamista ja ymmärrystä uusista oppimisympäristöistä.
Nova Schola Finlandia on koulusuunnittelun ammattilaisille
Nova Schola Finlandia on tarkoitettu kaikille koulujen oppimisympäristöjen kehittämisen ja koulusuunnittelun parissa työskenteleville. Verkostoon osallistuminen on hyödyllistä myös niille teknisen toimen ja taloushallinnon asiantuntijoille, joiden vastuulla on suunnittelun ja rakentamisen hankintojen kilpailuttaminen. Hankkeen sisältö tarjoaa paljon uutta tietoa ja näkemyksiä myös rakennusliikkeiden kouluhankkeissa mukana oleville suunnittelijoille. Niissä onkin ollut runsaasti kiinnostusta hankkeeseen, samoin kouluja suunnittelevilta arkkitehdeiltä on tullut yhteydenottoja.
Vertaisverkosto käynnistyy loppusyksystä. Ajoitus tukee ensi vuoden alussa alkavia suunnitteluhankkeita.