Ilmakuva tuulivoimalasta pellolla
Näkemyksiä

Tuulivoimarakentaminen – Näin uutta tuulivoimaa rakennetaan

Tuulivoimarakentaminen on kasvanut merkittävästi viimeisen kymmenen vuoden aikana niin Suomessa kuin muuallakin maailmalla, ja trendin odotetaan jatkuvan vahvana aina 2030-luvulle asti. Tuulivoimaloiden keskimääräinen teho on noussut huimasti teknologian kehityksen myötä, yksittäisen voimalan tehon lähennellessä nykyisin 6 megawattia (MW) ja napakorkeuden ollessa 140 metriä.

Tuulivoima on uusiutuva ja lähes päästötön energianlähde, ja se vähentää Suomen riippuvuutta fossiilisista polttoaineista sekä edistää kestävän kehityksen tavoitteita. Tuulivoimalla tuotettu sähkö on myös taloudellisesti edullista, sillä tuulivoimaloiden hankinta- ja ylläpitokustannukset ovat alhaiset verrattuna moneen muuhun energiatuotantomenetelmään.

Onko mielessäsi tuulivoimaprojekti? Tiedätkö tuulivoimalan rakentamisen eri vaiheet?

Tuulivoimaprojektin perusta

Tuulivoiman rakentaminen vaatii huolellista suunnittelua ja toteutusta sekä erilaisten lupien, kuten rakennusluvan, ympäristöluvan ja vesiluvan, hankkimista. Ennen tuulivoimalan rakentamista on tehtävä tutkimuksia tuuliolosuhteista ja maaperästä, jotka auttavat määrittämään sopivan paikan tuulivoimalalle sekä optimoimaan sen suorituskyvyn. Tuulivoimalan tulee sijaita tuulisella alueella, jotta se pystyy tuottamaan mahdollisimman paljon energiaa. 

Pääkomponentit tuulivoimalassa ovat lavat, konehuone (generaattori ja vaihteisto), muuntaja, torni ja perustukset. Suomessa teollisen kokoluokan voimalaitosten tornien korkeus vaihtelee 80 metristä noin 150 metriin.

Tuulivoimalan rakentamisen vaiheet

Tuulivoimalan rakentaminen alkaa maaperän valmistelulla, joka sisältää maaperän tiivistämisen ja mahdollisen pohjaveden poistamisen. Sen jälkeen ovat vuorossa tiestön ja voimala-alueiden rakentaminen, minkä yhteydessä yleensä tehdään sisäverkon kaapeleiden asennus sekä sähköaseman rakentaminen. Voimala-alueille rakennetaan perustukset tuulivoimalalle. Perustusten valamisen jälkeen alkaa itse tuulivoimalan pystytys tornin osalta. Torni on yleensä putkirakenteinen terästorni, joka kiinnitetään valettuun betoniseen perustukseen.

Kun tuulivoimalan torni on pystyssä, on vuorossa tuulivoimalan generaattorin asennus. Generaattori muuntaa tuulen energiaksi, ja sen napaan asennetaan tuulivoimalan lavat. Tuulivoimalat ovat automatisoituja järjestelmiä, jotka pystyvät säätämään lapojen asentoa tuulen suunnan ja voimakkuuden mukaan. Tuulivoiman tuottama energia välitetään sähköverkon kautta kuluttajille.

Kiinnostuitko tuulivoimalan rakentamisesta? 

Ota yhteyttä ja kysy lisää asiantuntijaltamme, joka kertoo mielellään lisää muun muassa näistä tuulivoimarakentamisen palveluista:

  • Ympäristövaikutusten arviointi
  • Kaavoitus
  • Hankkeiden suunnittelu ja toteutus
  • Lupien hankkiminen
  • Maaperän ja perustusten suunnittelu
  • Rakentamisen aikainen valvonta
  • Rakentamisen hallinta ja projektinjohto
  • Tuulivoiman käytön ja tehokkuuden optimointi