Näkymä puutalon yläkulmasta ja sinisestä taivaasta
Uratarina

Matti Heinilä, johtaja, rakennetekniikka

Olen Matti Heinilä ja työskentelen FCG:n Rakennetetekniikan osaamisalueen vetäjänä. Olen toiminut tässä positiossa vuoden 2022 alusta lähtien. Ennen tätä pestiä toimin Rakentamisen tiimissä asiakkuusvastaavana. 

Rakennetekniikan DI leipurin taustalla 

Valmistuin Tampereen teknillisestä yliopistosta vuonna 2016 ja pääaineenani oli rakennetekniikka ja vaativien rakenteiden suunnittelu. Sivuaineena oli korjausrakentaminen. Monelle saattaa tulla yllätyksenä, että ennen valmistumistani minulla oli 15-vuotinen ura leipomossa, jossa työskentelin myös opintojen ohella.  

Muuta työkokemusta minulle on kertynyt mm. opiskeluaikana Airix Ympäristö Oy:ssä eli nykyisessä Sweco Infra & Rail Oy:ssä. Valmistuttuani aloin työskennellä Rambollilla, korjausrakentamisen yksikössä. Vuonna 2018 siirryin FCG:lle headhunterin toimesta.  

Parasta työssäni – asiakaskontaktit ja itsenäinen työ 

Meillä Rakennetekniikan osaamisessa annetaan vastuuta ja töitä saa tehdä todella itsenäisesti. Tietyt raamit on määritelty työnantajan toimesta, luonnollisesti, mutta muutoin toimin ikään kuin yrittäjänä yrityksen sisällä. Meillä on myös hyvät mahdollisuudet edetä uralla. 

Yksi parhaista asioista työssäni esihenkilötyön lisäksi on se, kun pääsen asiakaskontakteihin.

Yksi parhaista asioista työssäni esihenkilötyön lisäksi on se, kun pääsen asiakaskontakteihin. Yhden viikon aikani kävin esimerkiksi Pöytyällä ja Lohjalla. Asiakaskontaktit kasvattavat ihmisenä ja avartavat omaa näkemystä ympäröivästä elämästä. 

Asiakastapaamiset ja työmaakäynnit eivät ole alallamme itsestäänselvyys, minkä vuoksi arvostan tätä mahdollisuutta paljon!

Perinteinen työviikkoni on hyvin vaihteleva. Perustoimenkuvaani kuuluu töiden resurssointia eli ihmisten töiden järjestelemistä, suunnittelutyötä, työmaakäyntejä ja töiden hankintaa eli tarjousten tekemistä. Työstäni tekee miellyttävää työn vaihtelevuus ja tottakai hyvät työkaverit.   

Huolehdi muutoksessa itsestäsi ja muista 

Elämme jatkuvassa muutoksessa, jonka pyörteissä tulisi muistaa huolehtia työtovereista ja muusta lähipiiristä. Työkavereiden kanssa voi puhua muistakin kuin työasioista. Myös itsestä tulee pitää huolta, jotta pystyy huolehtimaan muista. Esimiesroolissani pyrin siihen, että kohtaan ihmiset aidosti ja kysyn heiltä kuulumisia. 

Oman osaamisen kehittäminen on yksi asia, josta jokaisen on jatkuvassa muutoksessa hyvä huolehtia. Meillä onneksi työnantaja mahdollistaa osaamisen kehittämisen antamalla siihen aikaa ja resurssia, mutta myös itsellä pitää olla motivaatiota osaamisen ylläpitämiseen.  

Muutosta ei pääse karkuun, joten oleellista on, kuinka siinä pysyy ja jaksaa pysyä mukana. Tärkeää on rajata selvästi työhön käytettävä aika ja vapaa-aika. Vapaa-ajalla olisi hyvä tehdä sellaisia asioita, joista saa hyvän mielen.  

Työn alla nyt kouluprojektit 

Parasta aikaa minulla on työn alla kaksi isoa kouluprojektia, Elisenvaaran yhtenäiskoulu Pöytyällä ja Lohjalla lukiorakennus. Toimin näissä molemmissa vastaavana rakennesuunnittelijana ja projektipäällikkönä. Pöytyällä vanha koulu purettiin ja nyt sen tilalle rakennetaan uutta. Lohjalla oli myös sisäilmaongelmainen lukiorakennus, johon tehdään nyt iso perusparannushanke.  

Koen tekeväni merkityksellistä työtä, koska saan olla auttamassa terveiden olosuhteiden rakentamisessa opiskelijoille ja henkilökunnalle.  Tiloissa on ennen koettu oireita huonon sisäilman takia ja nyt rakennamme tilalle uutta, sisäilmaltaan tervettä koulurakennusta. 

Lopuksi vielä hauska yhteensattuma työuraltani. Työskennellessäni vielä toisen työnantajan palveluksessa, tein purkusuunnitelman siitä koulusta, jossa olen käynyt ala-asteen Kangasalla. No, tuntuiko haikelta? Kieltämättä hieman. Kohdekäynnillä koulurakennuksessa mittakaava tuntui paljon pienemmältä kuin ennen. Ihan kuin joku olisi kutistanut rakennusta vuosien saatossa.

Matti Heinilä
Matti Heinilä
Liiketoimintajohtaja, Rakennetekniikka
Lähetä viesti