Soten tiedolla johtaminen
Tiedolla johtaminen luo vahvoja sosiaali- ja terveyspalveluita.

Tiedolla johtamisen merkitys korostuu niukkenevien resurssien aikana. Hyvinvointialueilla on oltava yhä selkeämpi näkemys sosiaali- ja terveyspalveluiden alueellisista tarpeista sekä palvelujen osuvuudesta ja vaikuttavuudesta. Tiedon tarkoituksenmukaiseen ja tehokkaaseen hyödyntämiseen pohjaava johtaminen auttaa suuntaamaan resurssit oikein.
Kerätyn tiedon hyödyntäminen auttaa kohdistamaan sote-palveluiden resurssit oikein
Uutta tietoa syntyy sosiaali- ja terveyspalveluissa valtavat määrät joka päivä. Kerätyn tietomäärän jalostamisessa ja käytössä piilee valtava potentiaali sekä organisaation johtamisen että kansanterveydellisten tavoitteiden saavuttamisen näkökulmasta – mikäli kertyvä tieto ja sen hyödyntämismahdollisuudet osataan tunnistaa ja valjastaa käyttöön.
Jalostettu tieto palveluista mahdollistaa sosiaali- ja terveyspalveluiden kehittämisen ja vaikuttavuuden arvioinnin – etenkin tilanteissa, joissa luodaan uusia toimintatapoja ja rakenteita. Hyvinvointialueiden kehittämisessä yhteinen tietopohja luo perustan onnistuneelle muutokselle ja mahdollistaa vaikuttavan ja myös taloudellisesti tehokkaan toiminnan suunnittelun. Vain tuntemalla tietopohja ja sen luomat mahdollisuudet voidaan määrittää oikeat mittarit ja tunnusluvut toiminnan seuraamista varten.
Palveluiden yhteensovittaminen onnistuu, kun käytössä on yhteinen ja vertailtavissa oleva tietopohja.
Hyvinvointialueilla kerätty tieto luo myös jatkossa edellytykset palveluiden kehittämiselle. Tehokkaasti kerätyn, jalostetun ja rikastetun tiedon avulla voidaan tunnistaa alueen potilaskirjo ja asukkaiden palvelutarpeet. Lisäksi jalostettu tieto tuottaa tukevan pohjan palvelutuotannon prosessien kehittämiseen, resurssien kohdentamiseen, henkilöstön osaamisen kehittämiseen ja työkyvyn ja -hyvinvoinnin johtamiseen sekä tuotteistukseen ja kustannuslaskentaan.
Kumppanisi soten tiedolla johtamisen kysymyksissä
FCG on ollut sosiaali- ja terveydenhuollon kumppani tietojohtamisen ratkaisuissa jo vuosikymmenten ajan. Kustannustehokkaat ja tarkoitustaan palvelevat tietoratkaisumme auttavat luomaan sosiaali- ja terveysalan organisaatioita, joissa päätöksenteko ja toiminnan kehittäminen voidaan aidosti pohjata kerättyyn tietoon.
Vahvuuksiamme ovat sote-palveluiden syvällinen ymmärrys sekä järjestäjien ja palvelutuottajien tietojen systemaattinen hyödyntäminen. Tuotamme tietoa, jota voidaan hyödyntää kansallisissa vertailuissa, palveluiden ostoissa ja kilpailutuksissa sekä valtion rahoituksen pohjana. Nojaamme työssämme kansallisiin ohjeistuksiin.
Palveluitamme ovat muun muassa:
- Soten tietopohjan kohentaminen yhdessä ammattilaisten kanssa
- Kerätyn sote-tiedon käsittely ymmärrettäväksi ja hyödynnettäväksi tiedoksi
- Toiminta- ja taloustiedon yhdistäminen ja rikastaminen
- Kustannuslaskenta ja sote-tuotteistus
- Potilaskohtaisen kustannuslaskentamallin ylläpitäminen tarkempien kustannustietojen avulla johtamisen ja päätöksenteon tueksi
Ole yhteydessä asiantuntijoihimme – katsotaan yhdessä, miten voisimme olla avuksi.
Tutustu palveluihimme.

Asiakas- ja potilasluokittelujärjestelmillä jalostetaan palvelutuotannossa rutiininomaisesti kirjattavaa tietoa. Luokittelun jälkeen tieto on käytettävissä palveluiden suunnittelussa, arvioinnissa, ohjauksessa sekä päätöksenteossa johtamisen tukena.

RAFAELA®-hoitoisuusluokitusjärjestelmä tuottaa tietoa toteutuneesta työstä ja hoitajamitoituksesta.

Hyvinvointialueet ja alueensa kunnat tarvitsevat tietoa oman alueensa tilanteesta ja tehdyistä toimenpiteistä sekä niiden vaikuttavuudesta. PYLL-indeksi (Potential Years of Life Lost -indeksi) on tähän erinomainen työkalu. PYLL-indeksi on kansainvälisesti laajasti käytetty hyvinvoinnin ja terveyden mittari hyvinvointialueiden ja kuntien yhteiseen käyttöön.

Lataa FCG:n Aamukahvin tallenne
Miten vaikuttavaa HYTE-työtä tehdään? Millaisia tiedolla johtamisen työkaluja tuon työn tueksi löytyy?
Lataa FCG:n aamukahvin webinaaritallenne, jossa pureudutaan näihin kysymyksiin sekä muun muassa tietoperustaisiin toiminta- ja johtamismalleihin, tietotyökaluihin, tietolähteisiin, ja järjestämättömään tietoon.
Lataa FCG:n Aamukahvin tallenne
Tiedolla johtamisen haasteet ja mahdollisuudet hyvinvointialueilla
Lataa FCG:n aamukahvin webinaaritallenne, jossa keskustellaan muun muassa tietojohtamisesta, asiakasluokitteluista, kustannustietojen seurannasta ja toiminnan läpinäkyvyyden lisäämisestä.

Gubbe vanhuspalvelut: Sote-koulutusta murroksen keskellä

Case Helsingin kaupunki: Tilauskoulutuksella konkretiaa toiminnan järjestämiseen

HALI ry: Selvitystyö yksityisten toimijoiden mahdollisuudesta tuottaa hoidon jatkuvuutta julkisissa sote-palveluissa

Case Kymsote: EKJ-valmennus esihenkilötyön tukena

Hoiva Mehiläinen: TUVA-arvio on olennainen osa kuntoutussuunnitelmaa

Hangon kotihoito yhteiselle kehittämisen tielle työntekijäarvioinnin kautta

Webinaaritallenne: Mitä oppeja voimme ottaa Viron terveydenhuollon mallista hyvinvointialueille?

Webinaaritallenne: Mitä jokaisen aluevaltuutetun kannattaa ymmärtää sote-kustannuksista?

Hyvinvointialueilla on mahdollista saavuttaa kestävyystyön hyötyjä

Kestävyysmurros edellyttää toimia kaikilla yhteiskunnan sektoreilla – myös hyvinvointialueilla

Webinaaritallenne: Sote-kustannuksia ei tunneta riittävän hyvin.
