Sote-johtaminen
Henkilöstön pysyvyys, työhyvinvointi ja tiedon tarkoituksenmukainen hyödyntäminen ovat sote-johtamisen ydinkysymyksiä.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden työntekijät ovat ratkaisevassa roolissa yksilöiden ja yhteiskunnan terveyttä ja hyvinvointia tukemassa. Raskas ja paineistettu työ verottaa kuitenkin tekijöitään liikaa ja sote-alan henkilöstöpula puhututtaa ja huolestuttaa myös yhteiskunnallisella tasolla. Työnantajalle henkilöstön pysyvyyden ja työkyvyn johtamisen kehittämisessä piilee valtava potentiaali, joka maksaa siihen tehdyt panostukset moninkertaisina takaisin.
Työhyvinvoinnilla on tärkeä merkitys yksilölle ja yhteiskunnalle
Raskas työkuorma yhdistettynä pandemian jälkeiseen hoitovelkaan sekä käynnissä olevan rakenteellisen uudistuksen tuomaan lisätyöhön ja epävarmuuteen ovat omiaan heikentämään sote-ammattilaisten työssä jaksamista ja viihtymistä.
Heikko työhyvinvointi johtaa suoriin ja epäsuoriin kuluihin sairauslomien, työkyvyttömyyseläkkeiden ja sijaistarpeiden muodossa.
Kuitenkin juuri hyvin viihtyvä ja työstään motivoituva henkilöstö on yksi merkittävimmistä voimavaroista paitsi sote-organisaatioille itselleen, myös yhteiskunnalle laajemmin. Sosiaali- ja terveysalan houkuttelevuuden lisääminen onkin sanoitettu yhdeksi sote-uudistuksen kantavaksi teemaksi.
Strateginen työkykyjohtaminen tarjoaa käytännöllisiä työkaluja ja kokonaisvaltaista kuvaa työhyvinvoinnin edistämiseen ja esimerkiksi poissaoloista ja työkyvyttömyyseläkkeiden aiheuttamien kulujen vähentämiseen. Työkykyjohtamisen menetelmät voivat auttaa organisaatioita toimialasta riippumatta.
Autamme kehittämään työhyvinvointia
Ymmärrämme sote-ammattilaisen arjen: useat tiimimme asiantuntijat ovat työskennelleet myös ammattilaisina palveluita tuottavissa organisaatioissa. Tarjoamme apua ja keinoja sote-ammattilaisten työhyvinvoinnin ja pysyvyyden kehittämiseen. Palveluitamme ovat muun muassa:
- Henkilöstön kokemusten kartoitus ja raportointi sekä työyhteisön systemaattiseen kehittämiseen tähtäävien toimenpidesuunnitelmien laadinta ja seuranta (mm. ITE-arviointimenetelmällä)
- Johtamisen arvioinnit
- Sote-ammattilaisten työkykyjohtamisen konsultointi
- Henkilöstön, esihenkilöiden ja johdon muutostuki
- Palveluntuotannon toimintamallimuutokset, kuten moniammatillinen työskentely ja kuntouttava työote
- Ratkaisut henkilöstöresurssin johtamiseen ja kohdentamiseen
- Sote-henkilöstön kohdentaminen asiakkaiden ja potilaiden hoitoisuuden, toteutuneen henkilöstömäärän ja työn kuormittavuuden mittaamisen ja seuraamisen perusteella (RAFAELA-hoitoisuusluokitusjärjestelmä)
Tutustu palveluihimme.

Työkykyjohtaminen
Työkykyjohtamisella pyritään edistämään henkilöstön työhyvinvointia ja samalla parantamaan työn sujuvuutta. Työkykyjohtamisella voidaan parantaa myös organisaation kulurakennetta työssäjaksamisen ongelmiin kytkeytyvien poissaolojen vähetessä.

Henkilöstökokemus
Kartoittamalla henkilöstökokemusta saadaan selville myös tärkeimmät kehitysmahdollisuudet. Hyödynnämme kartoituksessa ITE-arviointimallia.

Johtamisen arvioinnit
Tuotamme tietoa johtamisen käytännöistä, autamme hahmottamaan mahdolliset kehityskohteet ja tuemme muutosten läpiviennissä.
Ota yhteyttä asiantuntijaamme.

Tutustu FCG:läiseen! Emmi Savola, Asiantuntija, Sote ja hyvinvointi

Tilauskoulutuksella konkretiaa toiminnan järjestämiseen – case Helsingin kaupunki

Selvitystyö yksityisten toimijoiden mahdollisuudesta tuottaa hoidon jatkuvuutta julkisissa sote-palveluissa

Hoivatyö näkyväksi – SOHU-mittari sosiaalipalveluihin

Tutustu FCG:läiseen! Virpi Pitkänen, Johtava asiantuntija, Sote ja hyvinvointi

Päivystyksissä kumuloituvat sotepalveluiden ongelmat – mistä vyyhtiä pitäisi alkaa purkamaan?

Sairastavuutta laskemalla miljardien eurojen säästöt

Sote-palveluiden uudistamiseen kansainvälisiä oppeja – FCG kumppanoituu Sitrasta tuttujen huippuasiantuntijoiden kanssa

Hoivatyö näkyväksi – SOHU-mittari sosiaalipalveluihin

Vältettävissä oleva ennenaikainen kuolleisuus – katsaus nyt julki

Jo suurin osa suomalaisista käyttänyt julkisia sote-palveluita digikanavassa – digipalveluilla merkittävä rooli uusien hyvinvointialueiden palvelukokonaisuudessa
