Havainnekuva virtapiireistä
Näkemyksiä

Kirjoittaako ChatGPT jo hakijoidesi hakemukset – ja onko sillä mitään väliä? 

Jännittävää, mielenkiintoista, pelottavaa, mullistavaa. Tässä muutamia adjektiiveja, joita on vilissyt mielessäni sen jälkeen, kun ChatGPT-4, julkaistiin. Keskusteluissa on todettu, että nyt ollaan yhtä ison murroksen äärellä, kuin oltiin silloin, kun Internet keksittiin. Myös epäilevä kommentointi on ollut paikoin yhtäläistä. ”Ei tuo tule mitenkään vaikuttamaan mihinkään, hetken villitys!” Niin, Internetistäkin on tullut alkuvillityksen jälkeen osa aika monen elämää. 

Pohditaanpas hetki asiaa näkökulmasta tekoäly ja työnhaku. Ensimmäisenä ajatuksena on, että nythän löytyi ratkaisu, jolla saadaan työhakemuksista laadukkaampia. Annetaan tekoälyn analysoida työpaikkailmoitus ja pyydetään tuottamaan siihen omaa kokemusta ja osaamista vastaava paras mahdollinen hakemusteksti. Jep – näin voi tehdä jo nyt ja se ei vaadi mielettömiä ATK-taitoja.  

Työnhakijat onnistuvat korostamaan omia vahvuuksiaan

Mitä tapahtuu, kun tämä täydellinen hakemusteksti on tuotettu? Se lähetetään tavalla tai toisella potentiaaliselle uudelle työnantajalle. Rekrytoija lukee hakemuksen ja ilahtuu, kun hakija on osannut hyvin korostaa juuri niitä asioita, joita ilmoituksella toivottiin. Sitten tällaisia hakemuksia rupeaa saapumaan yhä useammin ja useammin. Rekrytoija ilahtuu entistä enemmän, koska laadukkaiden ja heille tärkeitä asioita esiin nostamien hakemusten kasvanut määrä auttaa heitä löytämään paremmin hakijoiden potentiaalit.  

Mitä tästä laadukkaiden hakemusten tulvasta voi pahimmillaan seurata?  

  • Haastatteluun kutsutaan henkilöitä, joiden osaaminen tai vuorovaikutustaidot eivät olekaan yhtä timanttisella tasolla, kuin hakemus antoi ymmärtää. –  Näin voi käydä ilman tekoälyäkin.  
  • Hakija vaikuttaa hakemuksellaan liioitelleen osaamistaan. – Näin voi käydä ilman tekoälyäkin.  
  • Kaikkien hakijoiden hakemukset voivat vaikuttaa samasta puusta veistetyltä – Melko mukavahan se on verrata samankaltaisia hakemuksia ja etsiä niistä niitä kuuluisia pieniä nyansseja, jotka erottavat todelliset osaajat. 
  • On vaikeampi valita, ketkä kutsutaan haastatteluun – Hienoa, että entistä useampi on saanut rekrytoijan vakuuttumaan sopivuudestaan tehtävään.

Identtiset työhakemukset – rekrytoijan painajainen?

Useampi teemasta puhunut on nostanut esiin tekoälyn tuottamat identtiset työhakemukset suurimpana haasteena. En näe tätä ongelmana, koska hakemukselta silti pitää, tai ainakin pitäisi, löytyä juuri kyseisen henkilön osaamiset ja vahvuudet ja kokemukset. Niitä ei voi tekoäly keksiä, tai toki voi, mutta se ei olisi työnhakijalle eduksi lähettää valheellista hakemusta, on se sitten tekoälyn luoma tai ei.  

Entä sitten kyllästyykö rekrytoija lukemaan samankaltaisia hakemuksia? Ei saa kyllästyä. Hakemuksilta on löydettävissä ne haastattelukutsun saamiseen liittyvät ratkaisevat asiat tässäkin tapauksessa. Ajatusmaailmaa pitää muuttaa siihen, että tekoäly voi tarjota hakijoille tavan tuoda paremmin osaamistaan esille, kuin miten itse osaisivat. Kaikki meistä eivät ole kirjallisesti lahjakkaita. Kerronkin nyt yhden lyhyen tarinan noin kymmenen vuoden takaa.  

Lähipiirini henkilö, joka omalla alallaan on erittäin ammattitaitoinen ja lahjakas, kirjoitti aikoinaan 102 tekstimuotoista hakemusta ennen kuin tärppäsi ja pääsi etenemään rekryprosessissa haastatteluun asti. Rekrytoija totesi hänelle haastattelun jälkeen suunnilleen näin: ”Miksi et kertonut itsestäsi ja osaamisestasi jo hakemuksella samalla tavalla kuin nyt haastattelussa? Olet todella hyvä ehdokas tähän tehtävään ja oli pienestä kiinni, että olisin jättänyt sinut haastattelematta”. Työpaikka tuosta hänelle irtosi ja ura on jatkunut menestyksekkäästi. Tekstin tuottaminen ei edelleenkään ole hänen työssään se tärkein ominaisuus, joten miksi sen olisi pitänyt hakuvaiheessa olla?  

Enemmän mahdollisuus kuin uhka

Otetaan rekrytoijina ilo irti tästä kehitysaskeleesta. Uskotaan, että ne, jotka kokevat hakemuksen kirjoittamisen hankalaksi, saavat tekoälystä apuja oman osaamisen sanoittamiseen ja sitä kautta parantavat mahdollisuuksiaan työllistyä. Muutos aina pelottaa ja jännittää, mutta yksi asia on, millä muutosta voi helpottaa. Se on asiaan tutustuminen. Tutustu ChatGPT:n käyttöön ja sen tarjoamiin mahdollisuuksiin. Kokeile mitä kaikkea sillä voisi jo nyt tehdä. Mitä tutummaksi sen käyttö tulee, sitä enemmän mahdollisuudelta tämä murros rupeaa tuntumaan.

Anne-Mari Mourukoski
Anne-Mari Mourukoski
Johtaja, palvelut
Lähetä viesti