Uratarina

Erik Salminen, kenttäspesialisti, kehityskonsultointi

Olen Erik Salminen ja työskentelen tällä hetkellä kenttäspesialistina Nepalin kaukolännessä vesi- ja kehityshankkeessa. Monipuoliset tehtäväni kehityskonsultoinnin parissa sisältävät projektinhallintaa, viestintää ja kenttämonitorointia.

Valmistuin syksyllä 2019 Aalto-yliopistosta vesi- ja ympäristötekniikan diplomi-insinööriksi. Opintoni painottuivat vesivarojen hallintaan, vesidiplomatiaan ja kestävään kehitykseen. Opiskeluni aikana ja sen jälkeen olen kerännyt työkokemusta järjestötasolta, valtionhallinnosta, tutkimuspuolelta ja kansainvälisistä organisaatioista.

Päädyin vesitekniikan pariin puolivahingossa alavalintaani arpoessa. Nyt ala tuntuu omalta ja olen onnellinen jokaisesta käänteestä, jotka ovat tuoneet minut juuri tähän pisteeseen. Sen sijaan kansainvälinen työ on ollut tavoitteeni jo pienestä pitäen.

Matkani maailmalle

Nuorena koetut unohtumattomat hetket ulkomailla siivittivät unelmaani kansainvälisestä urasta. Pyrin määrätietoisesti tähän tavoitteeseen käymällä opintojen aikana kahdessa vaihdossa Singaporessa ja Panamassa, ylläpitämällä kieltenopiskelua, tekemällä vesialan vapaaehtoistyötä sekä matkustelemalla ja tutustumalla erikoisiin kohteisiin ja kulttuureihin ympäri maailmaa.

Valmistumisen jälkeen otin ensimmäisen ison askeleen kohti tavoitettani saadessani harjoittelupaikan Tukholmasta kansainvälisestä vesialan järjestöstä. Harjoittelu toimi erinomaisena näköalapaikkana globaaleihin vesihaasteisiin ja mahdollisiin ratkaisuihin. Töiden ohella minulle valkeni, että jatkaakseni tällä alalla tarvitsisin ruohonjuuritason kokemusta ja käytännön ymmärrystä kentältä. Pysähdyin hetkeksi punnitsemaan vaihtoehtoja ja päätin, että nyt oli oikea hetki hakeutua kehityshankkeeseen töihin ja jättää ylätason vesiteemat ainakin hetkeksi tekeytymään.
 

Toimin juniorkonsulttina hankkeessa, jonka tavoitteena on parantaa puhtaan veden saatavuutta ja sanitaatiota Nepalin kaukolännessä. Hankkeessa pyritään myös parantamaan naisten ja syrjittyjen ihmisryhmien asemaa.

Suomen Turusta Nepalin kaukolänteen

Onnekseni FCG haki juuri samaisena keväänä junioria Nepaliin ja sain paikan. Koronapandemian takia lähtöni kuitenkin viivästyi, mutta käytin tilaisuuden hyväkseni tekemällä etätöitä rakkaasta kotikaupungistani Turusta käsin viettäen samalla laatuaikaa perheeni ja läheisteni kanssa. Viimein tammikuussa 2021 oli aika lähteä matkaan.

Toimin juniorina Rural Village Water Resources Management Project (RVWRMP) -hankkeessa, jonka tavoitteena on parantaa puhtaan veden saatavuutta ja sanitaatiota Nepalin kaukolännessä. Kun perustaso vesiasioissa on saavutettu, niin keskittyminen siirtyy toimeentulojen parantamiseen ja paikallisten kapasiteetin vahvistamiseen. Samalla pyrimme parantamaan naisten ja syrjittyjen ihmisryhmien asemaa.

RVWRMP on ollut käynnissä vuodesta 2006 asti ja sen on tarkoitus jatkua syksyyn 2022, jolloin minäkin palaan kotiin. Pääsen siis todistamaan ja mahdollistamaan hankkeen maaliin viemisen!

Töitä toimistolla ja kentällä

Työtehtäväni Nepalissa voi jakaa karkeasti kahteen osa-alueeseen: hallinto- ja viestintätehtävät toimistolla sekä monitorointi kentällä. Molemmat ovat mielestäni yhtä tärkeitä ja toisiaan täydentäviä teemoja, jotka auttavat hahmottamaan, miten tällainen hanke käytännössä pyörii.

Toimistolla olen päässyt valmistelemaan vuosibudjettia ja työsuunnitelmaa sekä arvioimaan projektin saavutuksia vuosi- ja puolivuosiraporttien kautta. Hankkeen lähestyessä loppuaan on myös tärkeää varmistaa projektin jatkuvuus ja kestävyys sekä kerätä ja tallentaa onnistuneita ratkaisuja ja toimintatapoja hyödynsaajien sekä tulevien hankkeiden käytettäväksi.

Kenttämatkat ovat täydellinen vastakohta toimistotyölle. Kyläkäyntien aikana keräämämme data konkretisoituu ihmisiksi ja pääsen hetkeksi kurkistamaan kyläläisten elämään. Ilman paikallisten ammattilaisten kanssa tehtyjä kenttäkäyntejä olisi vaikea ymmärtää, miten projektin rakenteet ja toimeentulohankkeet toimivat.

Ensimmäinen kenttäkokemus jäi mieleen

Tulen muistamaan ensimmäisen kenttämatkani ikuisesti. Pelkästään monituntiset ajomatkat kyseenalaisilla serpentiiniteillä, upeat vuoristomaisemat ja ensikosketus hankkeemme tukemiin vesirakenteisiin olivat mieleenpainuvia. Mutta se, mikä iski lähtemättömästi tajuntaani, oli paikallisten ystävällisyys, vieraanvaraisuus ja vilpitön arvostus.

En keksi parempaa motivaattoria näihin töihin, kuin imeytyminen kokonaisen kylän järjestämiin juhliin. Asukkaat lapsista vanhuksiin pitivät puheita ja erilaisia esityksiä kiittääkseen hankkeen mahdollistamasta puhtaasta vedestä. Tanssittiin, laulettiin ja nautittiin paikalliseen tyyliin. Samalla kyläläisistä huokui se, että nyt on saatu jotain merkittävää aikaan. Kesken intensiivisimmän pyörityksen olin lähestulkoon kyyneleissä. Paikallisten arvostus, hankkeen saavutukset ja oman unelman saavuttaminen realisoituivat samalla kertaa.

Veden parissa työskenteleminen on palkitsevaa, koska vesi on perustarve. Vesihankkeiden kautta voimme tukea kaikkia ihmisryhmiä, eivätkä kulttuuriset tai poliittiset haasteet ole liian vallitsevasti läsnä.

Vielä on paljon opittavaa ja annettavaa

Aikani Nepalissa on ollut täynnä hienoja kokemuksia. Aika on lentänyt uutta opetellessa, suuria kokonaisuuksia sisäistäessä ja nepalilaiseen elämäntyyliin totutellessa. Haasteita riittää edelleen myös pandemian johdosta. Muutama kuukausi saapumiseni jälkeen Nepalin koronatilanne huononi nopeasti paljastaen puutteet kansallisessa terveydenhuollossa ja hallinnon reaktiokyvyssä. Rokotettuna olen pystynyt jatkamaan töitä, mutta tilanne projektialueella huolestuttaa.

Muistutan usein itseäni siitä, että olen täällä oppimassa eikä heti tarvitse osata kaikkea. Paras tapa oppia on olla omatoiminen niin kentällä kuin toimistolla ja kuunnella paikallisia osaajia, jotka ovat työskennelleet näiden haasteiden parissa vuosikymmeniä. Olen erityisen kiitollinen siitä, että täällä on mukana suomalainen kehitysasiantuntija, jonka kanssa olen voinut pallotella ideoita ja kysyä neuvoja tarvittaessa.

Seikkailuni Nepalissa on vasta alussa, mutta tiedän olevani oikeassa paikassa. Pitkäaikainen haaveeni työkokemuksesta kehityskonsultoinnin parissa on toteutunut ja nyt keskityn täysin rinnoin ottamaan tästä kaiken irti.

Erik Salminen